15. april 2020

E-računi bodo kmalu nujni za uspešno poslovanje podjetij

Da bi gospodarstvo lahko nemoteno teklo naprej, bo vedno bolj pomembno elektronsko, brezpapirno poslovanje – izvajanje postopkov brez kontakta. Elektronsko poslovanje kot skupek digitaliziranih procesov, sporočil, dokumentov, aplikacij in aktivnosti je eden glavnih dejavnikov, ki zagotavlja likvidnost poslovanja.


Igor Zorko

Trenutno se cel svet vrti okrog pandemije in omejevanja gibanja in poslovanja. Da je digitalizacija tista, ki nam v teh časih omogoča normalno delovanje prebivalstva, držav in gospodarstva, čivkajo že vrabci na veji.

Tema meseca marca in prvih tridesetih dni karantene je bila delo in učenje na daljavo. Zdi se, da je naloga opravljena dobro, kar je izjemno pomembno. Vendar pa to ne bo dovolj. Digitalizacija bo imela pri dolgoročnem normalnem delovanju družbe vedno večjo vlogo.

Kljub epidemiji mora proizvodnja teči naprej s polno paro, dobavne verige morajo delovati nemoteno, plačila morajo biti izvedena. Plačilna disciplina in pobiranje davkov sta nujna za preživetje podjetij in države.

Digitalizacija računov na enotnem evropskem trgu poteka že skoraj deset let. Oblikovali so se standardi, navodila, orodja, čezmejno poslovanje, regulativa in varna omrežja za njihovo e-izmenjavo. E-računi so v Sloveniji že dolgo doma, smo ena bolj urejenih držav na tem področju. Več kot 40 odstotkov slovenskih podjetij (tudi majhnih) jih redno uporablja, a je njihov delež med vsemi računi vseeno majhen, približno 10-odstoten.

Več si lahko preberete v E-komentarju, ki je bil objavljen v Financah /IKT-informator - TUKAJ.